כבני אדם אנו עוברים תהליכים בחיינו בהם אנו נחשפים לסיטואציות, בין אם חברתיות או אישיות שעלולות לגרום לנו לפתח פחד מסוים. אצל כל אדם המקרה הוא אינדיבידואלי ולכן קשה להגדיר את מקור הפחד הבלתי מוסבר, אך באמצעות טיפול ראוי שכולל תהליכים פסיכולוגיים לצד טיפול תרופתי ניתן לפתח חסינות במצבים מסוימים ולגרום לשיפור במצב הנפשי.
אגורפוביה: בדרך לשלום פנימי ויציאה מהבית
אגורפוביה נחשבת כהפרעה נפשית שמוגדרת כחרדה. הפרעה נפשית או חרדתית מסוג זה לרוב אינה נעלמת וללא טיפול ישנה החמרה במצב עם חלוף השנים. מבחינה סטטיסטית, ניתן לומר שבדרך כלל הפרעה מסוג זה נגרמת לאחר מספר התקפי חרדה ומתפתחת לצורתה של פחד מסיטואציות כאשר נתיב המילוט או הבריחה מורכב וכאשר עזרה אינה יכולה להגיע במצבים קיצוניים.
בנוסף, חרדה זו עלולה לייצר פחדים נוספים בלתי מוסברים כגון פחד מאזורים ומרחבים פתוחים, פחד בסביבת קהל אנשים גדול ולעיתים אדם הסובל מחרדה זו עלול למצוא עצמו מסתגר בביתו.
הסימפטומים של המחלה מאופיינים לרוב בפחדים הבאים:
1. פחד ממצבים בהם האדם לבד.
2. פחד ממקומות גדולים פתוחים או ממקומות קטנים.
3. פחד מבושה.
4. איבוד שליטה במקומות ציבוריים.
5. פחד ממוות או מהתקף חרדה שעלול לסכן את החיים.
הפרעת אגורפוביה דורשת טיפול בשני מישורים עיקריים: פסיכולוגי ותרופתי. במישור התרופתי ישנם הרבה סוגים של תרופות נגד דיכאון שנית ליטול. הנוסף, ניתן ליטול על פי הוראות הרופא גם תרופות אנטי חרדתיות.
במישור הקוגניטיבי יש לעבור תהליך עם פסיכיאטר בכדי להוריד את רמות החרדה ולגרום למטופל להרגיש בטוח ולתפקד באופן שוטף ויעיל. לדוגמא, טיפול באמצעות דמיון מודרך בכדי להחזיר את המטופל לרגעים בו הוא חווה את הפחדים הלא רציונאליים והתמקדות ברגע זה וכיצד יש להתמודד עמו.
לבד הסימפטומים ודרכי ההתמודדות חשוב להבין כי אדם שסובל מהפרעה זו מפתח רגשות קיצוניים כגון תחושה שהגוף אינו אמיתי, חוסר תקווה, תחושה שהסביבה אינה אמיתית עצבנות ועוד. בכדי לשפר את מצבו של החולה יש לפנות לתהליך רפואי איכותי שיכלול טיפול מקיף ויגרום למטפל להתמודד במגוון סיטואציות.