אנשים רבים סובלים מחרדות שונות אשר גורמות להם לחוסר תפקוד מוחלט בהרבה מסגרות. בין אם מדובר על עבודה, לימודים או יחסים אישיים, כאשר אדם סובל מחרדה ואינו עובר טיפול הוא עלול לסבול מכך במשך כל חייו ויתרה מכך, החרדה עלולה להתגבר.
כיצד ניתן לזהות חרדה חברתית?
ובכן, כאשר אדם חווה חרדה חברתית התחושות והרגשות מתעצמים וגורמים לו חוסר נוחות בכל מיני סיטואציות חברתיות. דאגה, פחד ואי נעימות חריפה עלולים להציף את הנפגע וכתוצאה מכך לגרום להרגשת השפלה וזלזול. כאשר החרדה מגיעה למקומות הקיצוניים הללו, הנפגעים עלולים להסתגר אופן מוחלט ולהימנע מכל אינטריגה שהיא עם מצבים חברתיים.
תסמינים עיקריים לתחושת חרדה חברתית:
1. סימפטומים פיזיולוגיים מצבים פיזיים כגון דפיקות לב מואצות, קצרי נשימה, כאב בטן, סחרחורות והזעות יתר הם רק חלק מהתסמינים הפיזיים. מקורם של התסמינים הללו נועדו כאשר אנו נמצאים בעת סכנה והגוף מכין אותנו לסכנות האפשריות. לעיתים אנשים במצבים הללו עלולים לחוות קיפאון מוחלט.
2. סימפטומים התנהגותיים הימנעות מוחלטת מהליכה לאירועים או מפגשים חברתיים, בין אם מדובר על מקום עבודה או מפגש חברי. במידה והנפגע יהיה נוכח בסיטואציות חברתיות מסוג זה לרוב נבחין בו כמתבונן ומסתגר מהצד מבלי יכולת להיות מעורב במצבים אלו.
3. סימפטומים קוגניטיביים אדם אשר סובל מחרדה חברתית מייצר מחשבות אוטומטיות שאינן רציונאליות ועלול להתעסק באופן אובססיבי כיצד החברה "תופסת" אותו ומה אנשים אחרים חושבים עליו. הביקורת העצמית משליכה על תחושות אחרות ומייצרת תחושת כישלון וערך עצמי נמוך.
טיפול בחרדה חברתית בעזרת כלים מעשיים ועבודה עצמית
תחושת החרדה מוגדרת כתחושה גופנית ורגשית של חשש ופחד קיצוני, שהמוקש הפנימי שלו אינו לגמרי ברור. בניגוד לתחושת פחד, החרדה נגרמת עקב סיבות פנימיות ואינה קשורה למקורות חיצוניים. לעיתים הגורם הפנימי אינו ברור כלל והחרדה "תוקפת" באופן מפתיע ללא סיבה או התראה מוקדמת ועל ידי מספר "טריגרים" אפשריים.
החרדה החברתית היא אותה תחושה המתוארת, אך יחד עם זאת היא מופיעה בגלל מחשבות חוזרות ש"אני לא מספיק טוב" וכד'. לכאורה, החרדה היא מדבר חיצוני - מישהו שיבקר אותי, אך למעשה מדובר בחרדה ממחשבות חוזרות של ביקורת או בשל ביקורת עצמית גבוהה ולא פרופורציונאלית.
טיפול בחרדה חברתית הכרחי על מנת לשפר את חייו של הנפגע. מעבר לטיפול עצמו של הנפגע, בין אם במישור הפסיכולוגי ובין אם במישור התרופתי, ישנן דרכים שונים באמצעות טיפול אימון NLP ודמיון מודרך, שמסוגלים לשנות את חייו באופן משמעותי.
איך להתגבר על חרדה חברתית?
טיפול בחרדה חברתית באמצעות טיפול מקצועי הינן הכרחיות וקריטיות. ללא טיפול ראוי החרדה עלולה להתעורר כאשר אנו נחשפים למצבים וסיטואציות חברתיות בהן אין אנו מרגישים בנוח או יתרה מכך אנו מרגישים מאוימים. במצבים מוג זה אנו נהיה עסוקים בחשש מביקורת אשר תינתן על ידי אחרים או על ידי עצמינו, במידה ולא נוכל לעמוד בציפיות הדרושות והמתבקשות. לעיתים, החרדה החברתית נראית כסוג של ביישנות- פחד מדיבור וקושי להיפתח בפני אנשים חדשים.
חרדה חברתית באמצעות טיפול תרופתי נועדה להקטין את התחושה שמשהו נורא עומד לקרות ועוזרת בעת מפגשים מרובי קהל. בנוסף, טיפול קוגניטיבי באמצעות פסיכיאטר או פסיכולוג מהווים כדרכים מקובלות ויעילות וגם כן מסוגלות להוביל לתוצאות מצוינות.
השתלבות בטוחה בחברה בעזרת הטיפול בחרדה חברתית
חשיבה חיובית, דמיון מודרך ושיטות מוצלחות כגון NLP הן רק חלק מהגישות שנועדו לבצע עבודה עצמית. במרכז "קסם השינוי" בהדרכתה של מירה-סול אליעוז ניתן טיפול בחרדה חברתית, הסובלים מחרדה חברתית ילמדו את הטכניקות השונות שמטרתן לחזק את דרכי ההתמודדות במצבים שהחרדה עומדת להופיע, כיצד יש לזהות אותה ובאילו דרכים יש לפעול כאשר היא מתפרצת.
הסימפטומים ההתנהגותיים, הקוגניטיביים והפיזיים יפחתו בהדרגה ואדם אשר סובל מהופעת חרדה חברתית יוכל לשקם את חייו ולחזור אל מסלול השגרה היומי שלו. בנוסף, חזרה מלאה לביצוע משימות יומיות וכמו כן חשיבה אופטימית שתועיל במגוון רחב של היבטים בחייו של אותו אדם כגון מערכות יחסים ותקשורת בין אישית.
אם תחפשו אחר הביטוי "חרדה חברתית טיפול עצמי" תוכלו למצוא המון שיטות וגישות שונות. בעשורים האחרונים אחת הגישות היעילות ביותר הינה טיפול באמצעות תהליכי NLP ודמיון מודרך בשילוב הטענה וריפוי אנרגטי אשר מאפשרים לנפגע לזהות מחשבות לא רציונאליות ולהחליפן במחשבות חיוביות שתפקידן להתמודד עם המצב הקיים.